Har du noen gang våknet, og tenkt at du ikke har lyst til å gjøre noe av det du faktisk skal gjøre i dag? Eller har du kanskje gått gjennom en periode hvor du føler at all motivasjon er borte, og du lurer på hvordan i all verden du skal få gjort noe som helst?
At du står i en slik situasjon, betyr ikke at du skal være der for alltid. Åpne øynene og se deg rundt. Hva er det som kan hjelpe deg å få tilbake motivasjonen?
La oss gå gjennom et par “løsninger” som kanskje får deg på riktig spor igjen. Disse 6 handlingene kan du ta for deg når du føler deg stresset, uinspirert, overveldet, utbrent eller generelt umotivert.
1. Vær dønn ærlig med deg selv
Når du merker at humøret ditt generelt sier “NEI” til alle oppgaver og alt ansvar, må du se på det som et tegn på at det er noe dypere som plager deg. Det fungerer ikke slik at vi helt tilfeldig blir umotivert og utbrent. Det handler gjerne om et mønster hvor du har tatt på deg for mye over lengre tid, at det er høyt arbeidspress eller at du er lei av å ha så mange forpliktelser.
Det VIKTIGSTE du gjør for deg selv når du merker at dette skjer, er å ikke ignorere det. Ikke anta at det vil løse seg uten at du tar tak i problemet ved roten. Du har helt sikkert en gyldig grunn til å føle på dette.
Gå i deg selv, og finn ut hva som utgjør de største stressfaktorene for deg. På hvilke områder i livet føler du på mest press? Har du deadlines som henger over deg? Er det for mange mennesker som forventer noe av deg? Har du tatt på deg noe du angrer på? Har du noe ansvar du kan si fra deg?
Ta en grundig sjekk i ditt eget inventar, og prøv å fjern unødvendige ting. Se etter måter du kan beskytte deg selv og tiden din på, og sett grenser som ikke lar andre presse deg til å ta på deg for mye.
2. Ikke vær redd for å hente frem barnet i deg
Sykle, klarte, gå turer med familien, pusle, spille brettspill, fargelegge…
Når du henter frem igjen barnet i deg og finner glede i slike aktiviteter, vil kreativiteten og motivasjonen din ta seg opp igjen.
Hvis du implementerer dette som en del av hverdagen din, får du en mer avslappet holdning til ansvar som venter på deg.
Alle fortjener å kjenne på frihetsfølelsen som kommer når man “leker” eller gir slipp. Uten bekymringer. Det booster ikke bare motivasjonen generelt, men det gir også en sunn balanse i livet.
Om du har barn, kan du sette deg på gulvet sammen med de, og bli inspirert av deres lek. Om du ikke har barn, kan du prøve å se for deg din egen lek som barn.
Hva ville du selv som barn vært skuffet over at du ikke prioriterte lengre? Kanskje det er et spørsmål du kan starte med..
3. Søk inspirasjon
Noen ganger når du føler deg umotivert, er problemet rett og slett at du er kreativt utmattet og uinspirert.
Det høres kanskje kontraproduktivt ut å fokusere på noen andres arbeid, men det hjelper ofte å se hvordan andre jobber mot målene sine. Gå på Instagram eller Pinterest og se nærmere på profiler du liker og lagre postene du blir inspirert av. Lytt til en Podcast som hjelper deg å sette ting i perspektiv, og som leder deg på sporet igjen når det kommer til dine egne visjoner og prioriteter.
Vær bevisst når du scroller, og vit at denne teknikken kun fungerer dersom du implementerer noe av det du bli inspirert av i eget liv. Når du finner innhold som inspirerer deg, er det en god sjanse for at du får tilbake gnisten selv.
4. Endre rutinene dine
Noen ganger kan rutiner ende opp med å være hamsterhjul. Vi løper i hjulet og kommer oss ikke av. Noe som en gang ga deg glede og motivasjon, kan ha blitt noe som gjør at du føler deg mer fanget enn fri.
Rutiner kan hjelpe oss å planlegge dagene, men de kan også gjøre at noen ting blir litt for forutsigbare.
Det som kan hjelpe hvis du har endt opp med en “hamsterhjulrutine”, er å endre prioriteringer eller omgivelser. Bare fordi noe har blitt en rutine i livet ditt, betyr det ikke at du trenger å ha det slik for alltid.
Gi deg selv rom for å legge merke til når du er mest og minst motivert. Hva er det som gir deg glød og gjør deg effektiv? Hva er det som distraherer deg og setter deg ut av spill? For mange er mobilen en klassisk distraksjon. Kanskje hjelper det å bare flytte den ut av rekkevidde når du skal være kreativ og få unna arbeid?
5. Knytt kontakt med andre
Gründereisen kan være ensom, og når du jobber helt alene dag ut og dag inn, kan det være lett å miste taket på hvor du egentlig er på vei og hvilken påvirkningskraft du faktisk har.
Om du har et team bak deg eller om du kjører solo, er DU den eneste som virkelig føler på presset som ligger i å bygge en business fra grunnen av, og alt det medfører av oppgaver og ansvar.
Verdien som ligger i å knytte kontakt med andre som er på samme vei, er uvurderlig. Man kan da lene seg på hverandre, lære av hverandre og utfordre hverandre.
Selv om du helt sikkert føler på det noen ganger, så er ikke dette noe du MÅ gjøre helt alene. Knytt kontakt med andre gründere, eller spør en god venn om hun/han kan være flink å minne deg på hvorfor du gjør det du gjør og hvordan du gjør en forskjell for andre. Dette kan nemlig gi deg den lille ekstra motivasjonen du trenger for å fortsette. For å ikke gi opp.
Du kan også melde deg inn i ulike Facebook grupper for gründere, hvor du kan diskutere med likesinnede mennesker eller du følge oss på Instagram (@evolveium) for å møte andre som også søker kunnskap og motivasjon.
Poenget er at det er opp til deg å finne måter å knytte kontakt på, men vit at det er svært motiverende å føle seg både sett og forstått. Og akkurat det finner du hos andre som er på samme vei som deg selv.
6. Bare start
Noen ganger skyldes ikke manglende motivasjon noe spesielt. Det kan være så enkelt som at du bare er litt distrahert eller ufokusert. Hvis du har store mål og drømmer, kan du kanskje kjenne på følelsen av at du rett og slett ikke vet hvor du skal starte?
Det eneste som da hjelper, er å starte. Start med noe, ett eller annet. Dette gjør at du skaper momentum, og du beviser for deg selv at du er i stand til å bevege deg fremover. Dette gjør at motivasjonen kommer strømmende.
Før du vet ordet av det, så har den enkle handlingen å bare starte med NOE, gjort at du er på fullt kjør fremover.
Å starte er ofte den aller vanskeligste delen, og når du først har gjort det, føles alt annet som nedoverbakke.
Vi håper disse punktene gjorde deg oppglødd og klar til å angripe! Ta makten over motivasjonen din tilbake, og skap omgivelser, grenser og relasjoner som gjør at du føler deg energisk og motivert!